Conferentie van de Europese Vereniging voor de Studie van het Tourette-syndroom (ESSTS) juni 2023

De conferentie van de European Society for the Study of Tourette Syndrome (ESSTS) vond plaats op 7-9th Juni in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Brussel. Dit was de eerste keer dat het in België werd gehouden met hulp van lokale organisatoren www.neuro-diverse.org en www.iktic.be

Artsen, onderzoekers, wetenschappers en talrijke patiëntenverenigingen uit verschillende landen namen deel, waarbij 150 deelnemers uit 20 landen aanwezig waren. De organisatoren van de conferentie waren erg blij met de recordbrekende opkomst met deelnemers uit Australië, Canada, IJsland, Zweden, Noorwegen, Duitsland, Frankrijk, Italië, Griekenland en Nederland om er maar een paar te noemen.

Een ander record dat gebroken werd, was het aantal inzendingen van abstracte teksten dit jaar en de goedkeuring van de conferentie door de International Parkinson and Movement Disorder Society (MDS) en de International Association for Child and Adolescent Psychiatry and Allied Professions (IACAPAP). De conferentie werd ook opgeluisterd door de aanwezigheid van de geweldige professor Mary Robertson die bij ons was op haar verjaardag op 7 juni — ook gemarkeerd als bewustmakingsdag voor het Tourette-syndroom!

Een bijeenkomst van de overkoepelende patiëntenvereniging genaamd Tics and Tourette Across the Globe (TTAG) https://ticsandtourette.org/ vond ook plaats als onderdeel van het conferentie-evenement. De hulporganisaties bespraken de samenwerking tussen artsen en patiëntenverenigingen om de oprichting van nieuwe verenigingen te helpen ondersteunen in landen waar die niet bestaan.

Hoewel de deelname van Belgische gezondheidswerkers enigszins ontbrak, werd de conferentie geopend met een videoboodschap van Hilde Crevits, een Belgische politicus uit Vlaanderen en lid van de Christendemocratische en Vlaamse partij die momenteel de Vlaamse minister is van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw.

Geweldige toevoegingen aan de conferentie zijn onder meer een 'opleidingsschool' voor clinici (artsen, psychologen, psychotherapeuten, verpleegkundigen, geneeskundestudenten en andere professionals) en gedragstherapie voor tics-trainingsworkshops in het Frans en Engels om zoveel mogelijk Belgische gezondheidswerkers tegemoet te komen https://www.essts.org

Er was ook sprake van patiëntenparticipatie toen een Brits bedrijf een nieuwe technologie presenteerde die tics aanzienlijk lijkt te kunnen verminderen met hersenstimulatie via een polsbandje.

Het voelt alsof we in België heel ver achterlopen wat betreft de bekendheid met het Tourette-syndroom en ticstoornissen, inclusief hun diagnose en behandeling. Deze conferentie zal dus nog jaren een erfenis nalaten die hopelijk de nadruk zal leggen op de vooruitgang die kan worden geboekt om het leven van mensen met het Tourette-syndroom in België en mensen over de hele wereld te verbeteren.

No items found.