cropped-logo_iktic_vzw1.jpg

Daar gaan we voor!

Iktic Tourettevereniging België VZW wil het syndroom van Gilles de la Tourette op een positieve en creatieve manier bekender maken in de maatschappij. We willen informeren over Tourette en de aanverwante stoornissen zoals ADHD, OCD en ASS. Want ook die laatste kunnen een heel belangrijke rol spelen in het leven van iemand met Tourette.

Kijk zeker ook even op onze Events pagina waar je al onze bijeenkomsten kan zien.

Iktic Tourettevereniging België VZW komt ook naar je toe als je als organisatie (denk hierbij aan scholen, instellingen, etc.) een workshop of infosessie wilt organiseren rond Tourette. Neem gerust even contact met ons op voor meer info rond de mogelijkheden.

15781697_10208479000988659_436020983071052065_n

Ook als je als leerling meer informatie zoekt voor een eindwerk of presentatie, aarzel niet en neem contact met ons op.

Enkele realisaties

Tourette Kamp: In 2014 organiseerden we ook het eerste Tourette kamp in België. Enkele gezinnen konden toen ervaringen met elkaar uitwisselen tussen de groepsactiviteiten door,  ouders met ouders, ouders met jongeren, jongeren en kinderen onder elkaar.

ETSA14 en de TSelfie actie : In 2014 hebben we samen met heel wat Europese organisaties gezorgd voor een leuke Awareness actie: de TSelfie. We vroegen mensen via Social Media om een Selfie te nemen met een knipoog. Hiermee lieten we mensen een vaak voorkomende tic uitbeelden.

Hier enkele TSelfies uit ons eigen land:

Albrecht Wouters Barbara Dex

Chris Duchausoit

Erika_Van_Tielen

final result

Frank_Deboossere

Heidi Van Tielen 2 Jan_Hautekiet

Michael_Pas

Vocal Tics in Motion: Samen met Wouter Berlaen en énkel de vocale tics van enkele enthousiastelingen creëerden we een nummer met een bijpassende videoclip. Videoteam Moose & Tash (oa. Uberdope, Iedereen Beroemd, Visit Gent e.a.) bracht zowel Touretters als niet-Touretters in beeld om deze beat uit te werken tot een heuse informatieve videoclip.

So you think you can Tic: Een overload aan prikkels in het hoofd leidt vaak tot creatieve ideeën. Dat hebben Iktic VZW (BE), Stichting Gilles de la Tourette (NL) en Tourette Net (NL) met een gezamenlijke campagne in de verf gezet. Op basis van Marvin Potters’ motorische tics werd een indrukwekkende choreo gemaakt en dit leidde tot de opname van een heuse spot genaamd “So you think you can tic”. Voor, door én met Touretters bedacht. Evi Hanssen & Dennis Weening zetten hun bekende schouders mee onder deze campagne en kleurden zo de beeldvorming over Tourette bij in de Lage Landen. De muziek is een uitgebreide remix van het in 2014 gelanceerde “Vocal Tics in Motion” clipje.

Café Corsari: Op donderdag 4 juni 2015 had Café Corsari (op één) aandacht voor onze bewustmakingscampagne.Schermafbeelding-2015-06-03-om-19.30.06-1024x337

Freek Braeckman nodigde Marvin (de centrale rol in onze “So You Think You Can Tic?!” clip) aan tafel uit. De stamgast van die week was Ish Ait Hamou (schrijver, danser, jurylid bij So You Think You Can Dance maar boven alles een over-sympathieke man)  en deze deelde na afloop van het programma heel wat keren onze campagne.

Het verhaal van Ymke

Dit is het verhaal van Ymke en haar mama Suzy. Ymke is 8 jaar jong en heeft Tourette Plus. Suzy vertelt in deze kort-documentaire over Ymke en haar Tourette.


Lees hier meer over wie we zijn.

Lees hier meer over ons team.

Lees hier meer over wat we doen als vereniging zonder winstoogmerk.

Klik hier om ons te contacteren.

Vind ons leuk op Facebook of volg ons op Twitter.

Leg contact met andere lotgenoten op onze besloten Facebook pagina.

Download hier onze Flyer en draag je steentje bij in de verspreiding van Awareness rondom Tourette.