cropped-logo_iktic_vzw1.jpg

Deze pagina geeft een algemeen beeld over Tourette. Wil je meer details over een onderdeel, dan kan je telkens extra informatie vinden door op de linkjes onderaan de pagina of op het onderdeel zelf te klikken.

Het syndroom van Gilles de la Tourette, een neurologische aandoening, is een verzameling verschijnselen die zich uit in tics: ongecontroleerde spierbewegingen en/of het maken van geluiden. Lees hier meer over de symptomen van Tourette.

Het syndroom is vernoemd naar de Franse neuroloog Georges Gilles de la Tourette (1857 – 1904). Lees hier meer over de ontdekker van het syndroom.

1 op de 100

Tourette komt vaker voor dan dat je zou denken. Naar schatting heeft op 1 op de 100 personen het syndroom van Gilles de la Tourette. Lees hier meer over wat men de Prevalentie van Tourette noemt.

Vloekt iedereen met Tourette? Neen!

Het syndroom van Gilles de la Tourette wordt ten onrechte vaak gebruikt als synoniem voor coprolalie. Deze tic bestaat uit het uiten van schuttingtaal en is wellicht de meest bekende, maar zeker niet de meest voorkomende tic bij mensen die lijden aan het syndroom. Coprolalie is eerder zeldzaam en komt maar bij 5-10% van de patiënten voor. Lees hier meer over Coprolalie.


Lees hier meer over de vaak voorkomende symptomen.

Lees hier meer over de diagnose Tourette.

Lees hier meer over hoe vaak Tourette nu eigenlijk voorkomt.

Lees hier meer over Tourette Plus, want Tourette komt vaak niet alleen.

Download hier onze Flyer en draag je steentje bij in de verspreiding van Awareness rondom Tourette.