cropped-logo_iktic_vzw1.jpg
Het is heel belangrijk dat ze op school weten dat je tics kunnen afwisselen en dat ze dus niet altijd even aanwezig zijn. Dat is niet altijd voor iedereen even gemakkelijk.

Tics kunnen ook voor een tijdje ingehouden worden, maar – en dit is heel belangrijk – dat gaat ten koste van de concentratie.

Dus  wanneer het lijkt alsof het kind met TS heel flink en stil in de klas zit, kan het zijn dat het niets mee heeft gekregen van wat er op dat moment in de klas wordt verteld omdat het heel veel moeite moet doen om niet te ticcen.

Niet alle kinderen willen dit, maar soms is het toch wel nodig om de klasgenootjes in te lichten over TS.  Als ze weten wat er met je gebeurt, komt er vaak veel meer begrip en houdt het plagen of pesten op.

Je kunt de anderen inlichten via een spreekbeurt of wanneer het te moeilijk is om het zelf te vertellen, kan een tekst uitgedeeld worden en kan de juf/meester helpen bij de uitleg.

Voor de  leerkracht is het dan weer belangrijk dat hij/zij weet welke situaties de tics verergeren.  Zo is stress een uitlokkende factor. Die stress kan verschillende oorzaken hebben : toetsen, examens, veranderde gezinssituatie, begin schooljaar, feestdagen …

Met goede afspraken en een paar simpele aanpassingen, kom je al een heel eind.  Een rustig plekje in de klas, even naar buiten mogen, een buddy of vertrouwenspersoon kunnen het leven op school zoveel aangenamer maken.

Je kunt Iktic ook inschakelen.   Een van onze ervaringsdeskundigen komt graag op school uitleg geven. Neem gerust contact op met frank@iktic.be of bel +32 496 806282.

Download hier onze nieuwe informatie folder voor leerkrachten “Tourette in de Klas” die we samen met studente Klinisch Psychologe Tilly Soubry hebben opgesteld.


Lees hier hoe je Tourette kan uitleggen.

Lees hier hoe om te gaan met emoties.

Lees hier meer over Tourette en school.