cropped-logo_iktic_vzw1.jpgHoe ga je er als ouder mee om en hoe gaan je kids ermee om?

Positief !

De symptomen kunnen door de omgeving als bizar en storend worden ervaren. Door onbegrip en onwetendheid van de buitenwereld kunnen kinderen met Tourette worden gepest of uitgesloten van sociale activiteiten. Daarom is een vroegtijdige diagnose van groot belang, zodat je in de omgeving  begrip krijgt en jij of je kind kunt uitleggen wat er aan de hand is.

Gevolgen van Tourette kunnen zijn dat je kind zich (op school) moeilijk kan concentreren, slecht slaapt, last heeft van woede-uitbarstingen en/of problemen heeft in de omgang met andere kinderen. Ook kan je kind worden gepest. Dit kan leiden tot slechtere schoolresultaten, een negatief zelfbeeld of een onhandelbaar kind (thuis en/of op school).

Goede ondersteuning en begeleiding van je kind bij het omgaan met Tourette is van het allergrootste belang. Als ouders kunnen jullie dit doen door:

  • je kind over de aandoening te vertellen. Leg uit dat je kind ermee geboren is en er niets aan kan doen. Benoem de leuke kanten van je kind en geef aan dat het net door de aandoening bijzonder is.
  • je kind te complimenteren als het iets goed doet. Zeker als het een negatief zelfbeeld heeft ontwikkeld. Complimentjes geven zelfvertrouwen!
  • je kind te leren (en te laten) praten over Tourette met jullie, de juf of meester of met klasgenootjes. Soms kan een gesprek met een psycholoog je kind leren accepteren dat het Tourette heeft en leren ermee om te gaan.
  • samen met je kind deelnemen aan een activiteit van Iktic zodat het leeftijdsgenootjes met TS kan ontmoeten.
  • je kind een veilige thuisbasis te bieden. Het is zeer  belangrijk dat je kind thuis zijn/haar tics mag laten gaan. Als het uiten van tics storend is voor rest van het gezin dan kan je je kind aanleren zich terug te trekken op een rustige plek, bijvoorbeeld de slaapkamer of de badkamer, om de ergste tics voorbij te laten gaan.

 


Lees hier hoe je Tourette kan uitleggen.

Lees hier hoe om te gaan met emoties.

Lees hier meer over Tourette en school.