We kregen onderstaand bericht van Bart Van Camp

Op reis met een Touretter – heeft een annulatieverzekering wel zin?

 

Ik stuurde 14 dagen geleden volgende vraag naar enkele grote aanbieders van reisverzekeringen (Europe-Assistance, Ethias, AG-Insurance, Protections, VAB, Touring en KBC).

 “Onze zoon van 10 jaar lijdt aan het syndroom van Gilles de la Tourette. Dat is een neurologische aandoening waarbij de symptomen meestal wat schommelen in de tijd (dag, week of maand), en meestal progressief zijn tot aan de pubertijd. Stel dat net voor afreis de toegenomen symptomen van de aandoening maken dat onze geplande reis onuitvoerbaar wordt door de tics, door dwang/drangverschijnselen of door de nood aan therapie/behandeling voor onze zoon, dekt jullie verzekering dan de annulering van onze reis?”


Ik vermeldde in mijn mail ook dat ik de antwoorden zou delen met de Tourette-vereniging.

Alle verzekeraars antwoordden, behalve Europe-Assistance.

Uiteraard ben je bij elke verzekeraar gedekt als je voor de afreis ziek wordt of een been breekt, of als je huis afbrandt of als je gaat scheiden (en nog een pak andere begrijpbare dingen). De meeste verzekeraars dekken ‘chronische of reeds bestaande ziekte, indien er medisch gezien geen tegenindicatie was bij de boeking en de afsluiting van een annulatieverzekering’. Dat is de klassieke formulering in de reisbrochures/verzekeringsbrochures.

Ik heb bij de verzekeraars dan toch nog even aangedrongen wat dat eigenlijk juist betekent in het geval van Tourette. Ik gaf het voorbeeld: als ik een ticvrije week afwacht met weinig hinder, is het dan oké om te boeken en ben ik dan gedekt als het later toch te erg wordt om te vertrekken? De meeste antwoordden dat een arts sowieso de reisgeschiktheid op moment van boeken/verzekeren moet vaststellen.

Maar het is (veel) complexer…

 

Touring antwoordde dat er een stabiele periode van één maand moet zijn voor het afsluiten van reis en verzekering, en verduidelijkte:

“Een voorafbestaande ziekte is een stoornis in de gezondheidstoestand die vastgesteld en gediagnosticeerd werd door een geneesheer en die regelmatige medische controles en gepaste zorgen nodig heeft. Een ziekte wordt als stabiel beschouwd indien er geen wijziging is in de medische of paramedische behandeling van deze ziekte, indien er geen hospitalisatie of verergering was en indien er volgens de behandelende geneesheer geen medische tegenindicatie bestond om te reizen. Dit moet bewezen worden door een medisch rapport van de behandelende geneesheer die deze stabiliteitsstaat bevestigt.” Touring raadt aan om alles goed te bewijzen “om sterker te staan tegen hun medische specialisten”. Dat belooft al niet veel goeds, maar ze zijn daar wel fair in… dacht ik. Want als ik hun écht kleine lettertjes opzoek, staat daar dat ‘ernstige chronische ziekten niét gedekt zijn’. Op mijn vraag of een ernstige toename van ‘Tourette-hinder’ dan misschien door hun specialisten wordt afgedaan als ‘ernstige chronische ziekte’ kreeg ik het ontwijkende antwoord dat hun specialisten geval per geval bekijken…

 

Bij verder aandringen bij AG-Insurance/BNP-Paribas-Fortis verwezen ze door naar Europe-Assistance (die niet antwoordden) en Goldcard Insurance (bij die laatste is er wel duidelijkheid; bestaande ziekten zijn niet verzekerd).

 

VAB antwoordde letterlijk op mijn specifieke geval: “Met de VAB-annulatieverzekering mag je erop rekenen dat je de reis kan annuleren in het geval de symptomen toenemen en er behandeling of therapie nodig is. Het enige wat we vragen is om de behandelende arts of je huisdokter een attest te laten opstellen. Dit is een ‘fit-to-fly’-attest waarin verklaard wordt dat je zoon op het moment van boeking (met vermelding van de boekingsdatum) medisch in staat was om te reizen”. Maar met enig (overigens terecht – zo blijkt) skepticisme wroette ik me door hun kleine lettertjes, en ja hoor; uitgesloten zijn ‘evolutieve aangeboren ziekten’. Kans is heel groot dat hun specialisten Tourette op dat lijstje zetten…

 

KBC antwoordde eerlijk dat mijn zoon wellicht niét gedekt zou zijn bij toename van symptomen, want: “uitgesloten zijn de verwikkelingen of verergeringen van een bestaande ziekte die als een normaal verloop van de ziekte kunnen worden beschouwd en die gekend waren op het ogenblik dat de reis geboekt werd”. En voor de zekerheid voegden ze er aan toe: “Ook uitgesloten zijn zenuwziekte, depressie of een andere geestesziekte tenzij de betrokkene hiervoor werd opgenomen in een instelling of ziekenhuis.”

 

Ethias antwoordde dat psychische, neuropathische (= aandoening van de zenuwen) of psychosomatische aandoeningen niet zijn gedekt, en dat ze ons dus geen gepaste verzekering kunnen aanbieden.

 

MIJN CONCLUSIE: verwikkelingen van Tourette zijn uiteindelijk nergens gedekt bij een annulatieverzekering.

 

(Voor de volledigheid: verzekeraar Protections laat zich verzekeren bij Touring, en AG-Insurance zit bij BNP-Paribas-Fortis. Visa biedt ook een reisverzekering aan binnen het pakket van een Visa-Gold kaart, dus niet de gewone Visa-kaart, maar zoals gezegd, die dekt geen bestaande ziekte).